Želiš da smršaš, a teško ti je da se riješiš ukusne hrane?
Donosimo ti nekoliko savjeta, kako da visokokaloričnu tjestetninu zamijeniš zdravim namirnicama koje ne goje.
Zamjena za krompir
Karfiol je namirnica koja se može pripremati na bezbroj načina, a ne sadrži gotovo nikakve masnoće. Ima vrlo malo ugljenih hidrata i kalorija, pa je zato idealna zamjena za krompir. Skuhajte je i pripremite kao krompir i pretvorite u pire. Isto tako, kuhani karfiol začinjen sa malo soli, bibera, maslinovog ulja i sirćeta postaje najukusnija salata koju možete jesti i samu.
Zamjena za hljeb
Ova ukusna namirnica usko je povezana sa gojenjem. Ako ste i vi zavisnik od hljeba i ne možete ni da zamislite obrok bez njega, postoji alternativa – riječ je o hljebu bez trunke brašna, koji je vrlo ukusan i jednostavan za pripremu.
Ova vrsta hlejba sadrži male količine kvasca i soli i nema aditiva, konzervansa i sličnih supstanci. Prelijte pšenicu vodom i ostavite tako tri dana dok ne proklija, a povremeno mijenjajte vodu. Nakon tri dana iscjedite proklijalu pšenicu i sameljite je u blenderu. U dobijenu smjesu, koja podsjeća na brašno, dodajte ječmene pahulje koje ste prije toga držali malo u vodi da omekšaju. Sjeme lana, suncokreta i susama blago propržite u suvom tiganju pa dodajte pšenici i ječmu. U 50 ml vode dodajte kvasac i malo šećera pa sačekajte da nadođe. Nadošli kvasac dodajte smjesi, posolite i zamijesite tijesto. Možete dodati još vode ukoliko je potrebno.
U rernu zagrijanu na 220 stepeni stavite nekoliko kockica leda da se stvori para, pa zatim ubacite hljeb da se peče. Vlažna sredina će pomoći narastanje tijesta. Pecite hljeb oko 45-50 minuta.
Zamjena za tjesteninu
Tjestenina je mnogima glavni dio brzinskog obroka, koji se može pripremiti za svega pola sata. Ali, iako je vrlo ukusan dodatak jelima, tijesto nije prijatelj vaše linije, posebno ako planirate da izgubite pokoji kilogram viška. Jednostavno, tjesteninu zamijenite, na primjer, špagetama od tikvica.
IZVOR:srbijadanas.rs